Dammen is helemaal niet suf


Door Lytsa Post. | De Stentor | woensdag 06 april 2011


Op Groot Stokkert in Wapenveld was men gisteren nog volop in de weer om de wedstrijdzaal gereed te krijgen. Er worden veel (dam)publiek verwacht. Vandaag zijn er de eerste zetten op de damborden. foto Henri van der Beek

Dammen is niet suf, integendeel. Voorzitter Erik Bakker is enorm trots dat ze het NK dammen dit jaar mogen organiseren.
Al een jaar zijn ze bij Ons Genoegen bezig met de voorbereiding om het damtoernooi tot een goed einde te brengen.

Op ECR Groot Stokkert in Wapenveld worden vandaag de eerste zetten op het dambord gedaan. Volgende week zaterdag zal bekend zijn wie Nederlands Kampioen dammen is van 2011.

Onder andere Alexander Baljakin - in 2009 en 2010 Nederlands Kampioen - en Roel Boomstra, de jongste deelnemer, maken een goede kans. Bakker hoopt vooral dat het spannend gaat worden. "Als het spannend is, trekt het bezoekers."

Bakker wil af van het suffe imago dat dammen heeft: "Het is al het ondergeschoven kindje van de denksport.Iedereen denkt dat schaken ingewikkelder is. Daarnaast denken veel mensen dat het een sport is voor grijze, gepensioneerde mannen. Niets is minder waar en dat zullen we de komende anderhalve week laten zien."

Dat is de reden dat Ons Genoegen heeft besloten naast het NK ook veel andere damactiviteiten te organiseren.

Ook voor de jeugd is er genoeg te doen en enkele goede dammers uit de regio kunnen tijdens het anderhalve week durende toernooi hun kunsten op het bord laten zien.

De damvereniging heeft onder andere een jeugdtoernooi voor scholen in de omgeving georganiseerd, dat vanmiddag van start gaat. "Een kans om te laten zien hoe goed je kunt dammen en wellicht vinden ze het leuk genoeg om lid te worden van onze vereniging", aldus Bakker.

Dat vooral de jeugd dammen niets zou vi nden, bestrijdt de voorzitter fel. "We hebben gemiddeld vijf tot vijftien jeugdleden op een totaal ledenaantal van veertig.Dat is dus bijna de helft."

De jeugd leert van dammen volgens Bakker beter te rekenen en verbetert daarnaast het ruimtelijk inzicht. "Sommige topdammers kunnen negen tot tien zetten vooruit denken, die voorspellen als het ware hoe het potje gaat. Of dat uitkomt, ligt er natuurlijk aan of je tegenstander je voorspelling volgt."

Het publiek kan behalve genieten van het NK dammen, ook meemaken hoe zes keer Nederlands Kampioen dammer Ton Sijbrands tegen 25 spelers een potje dammen speelt en hoe het jongste lid van de damvereniging - de 9-jarige Vincent Houtjes - het doet op het dambord.

Wie Nederlands Kampioen wordt, blijft onzeker, vindt Bakker. "Veel mensen denken dat Baljakin of Boomstra gaat winnen, maar gisteren kreeg Bakker een telefoontje van Ron Heusdens - oud Nederlands Kampioen. "Die zei heel zelfverzekerd dat dit 'zijn jaar' wordt. Dus wie weet... Kom kijken zou ik zeggen."

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz