Baljakin met Lemmen en Meurs in voorste rij


Titelverdediger Alexander Baljakin staat na de eerste twee speelronden van het Nederlands kampioenschap dammen in Wapenveld in het voorste gelid. De al jarenlang voor DV Huissen uitkomende topspeler bezet de gedeelde eerste plaats.


door Anton Janssen | De Gelderlander

Baljakin, nationaal kampioen van 2009 en 2010, heeft in de groep van zes koplopers gezelschap van teamgenoot Pim Meurs en van de bij DC Lent spelende Jasper Lemmen. Ze staan met Roel Boomstra, Ron Heusdens en Martin Dolfing op een score van drie punten.

Baljakin kwam woensdag in de openingsronde tegen debutant Frerik Andriessen sterk voor de dag. Na een neutralisatie van de stelling kreeg hij in de tweede opbouwfase grip op het spel. Zijn aanpak resulteerde in schijfwinst en winnend afspel.

De ervaren internationaal grootmeester was niet tevreden over de afloop van zijn treffen van gisteren met Michiel Kroesbergen. „Ik had druk in het spel en stond kansrijk, misschien zelfs wel gewonnen”, zo keek Baljakin op de partij die in remise eindigde. „In tijdnood vond ik niet de sterkste voortzetting en verwaterde mijn voordeel. Na het verstrijken van het vierde speeluur was de stelling uitgewoed en winst niet haalbaar.”

Meurs trok woensdag in de confrontatie met debutant Martijn Rentmeester fel van leer. Het werd een boeiend treffen waarin De Culemborger in Huissense dienst in het middenspel een schijf veroverde. Het afspel liep probleemloos naar de eerste winstpartij. Ook in de tweede ronde, gisteren tegen Andriessen, vloog Meurs er flink in. Ook in dit superspannend treffen veroverde hij een schijf, maar serieuze winstkansen leverde dat niet op: remise. „Het werd superspannend. Ik kreeg gaandeweg door een mooie doorstoot optisch voordeel. Andriessen moest een schijf inleveren. Dat was een verantwoord plan want het bood hem voldoende compensatie. Ik kreeg geen aanknopingspunten voor winst en berustte direct na de vijftigste zet in de deling van de punten.”
Lemmen had in de openingsronde tegen Richard Mooser, de derde van in totaal vier debutanten op deze titelstrijd, eveneens een prima start. Zijn fraaie positiespel mondde uit in uitgekiend geforceerd afspel. Zijn doorbraak was beslissend. De partij van gisteren tegen debutant Edwin Twiest liep minder. „In het middenspel was ik niet zeker van mijn zaak. Ik dreigde in het nadeel te raken en moest improviseren. Twiest koos niet het beste spel; na de tijdnood had ik zelfs nog licht voordeel”, aldus Lemmen.

NK dammen 2011
Eerste ronde (woensdag): Martijn RentmeesterPim Meurs 0-2, Frerik Andriessen- Alexander Baljakin 0- 2, Ron Heusdens- Edwin Twiest 1- 1, Jasper Lemmen-Richard Mooser 2-0, Martin Dolfing-Kees Thijssen 2- 0, Roel Boomstra- Michiel Kroesbergen 2-0.
Tweede ronde (gisteren): Boomstra- Dolfing 1-1, Meurs- Andriessen 1-1, Mooser-Rentmeester 1-1, Twiest-Lemmen 1-1, Thijssen-Heusdens 0-2, Kroesbergen-Baljakin 1-1.
Stand: 1. Heusdens, Boomstra, Dolfing, Meurs, Baljakin, Lemmen 2- 3, 7. Twiest 2-2, 8. Rentmeester, Andriessen, Mooser, Kroesbergen 2-1, 12. Thijssen 2-0.
Derde ronde (vandaag, 12.00 uur): Dolfing- Kroesbergen, HeusdensBoomstra, Lemmen-Thijssen, Rentmeester-Twiest, Andriessen- Mooser, Baljakin-Meurs.

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz