Dammen in de Wapenveldse bossen


Het dorpje Wapenveld, vlakbij de grote stad Zwolle, is ditmaal de locatie voor het Nederlands Kampioenschappen dammen. Vorige week woensdag werd het toernooi geopend door Inez Pijnenburg-Adriaenssen, burgemeester van de gemeente Heerde. Vorig jaar vond het toernooi plaats in Emmen.


door Zainal Palmans | Hoogeveensche Courant. Nieuwsblad voor Midden-en Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel

In Wapenveld zwaait hoofdorganisator Erik Bakker met de scepter. Bakker is een enthousiast organisator en hij organiseert al jarenlang toernooien voor de jeugd. Dit is zijn eerste echte grote toernooi. “Tot nu toe loopt alles vlekkeloos”, opperde Bakker tussen ronde 4 en 5. Hij krijgt enorm veel steun van zijn 75-jarige damclub Wapenveld. “Het is nu al een mooi toernooi”, voegde hij er nog aan toe. “Het moet een geweldig feest worden, aantrekkelijk zijn voor de spelers, het is een mooi visitekaartje voor de damsport en we moeten laten zien dat dammen niet alleen voor grijze haren is”, aldus de hoofdorganisator.

De twaalf finalisten hebben het goed getroffen. Ze spelen in Groot Stokkert, een reuma(-vakantie)centrum, dat tegelijkertijd ook een wellnessimperium omvat. Het ligt midden in de rustgevende bossen en heidevelden van de Hoge Veluwe. Voor de dammers geeft dat een optimaal gevoel als de omgeving rustig is. Betere omstandigheden kun je niet hebben als dammer.

De grote vraag van het NK is: zal het grote Drents talent Roel Boomstra het kampioenschap voor het eerst binnenhalen? Twee jaar geleden werd hij derde, vorig jaar tweede. Grote concurrent is en blijft Alexander Baljakin, die voor zijn derde titel gaat. Roel Boomstra ligt na vijf partijen nog op koers. In de eerste ronde won hij knap van Michiel Kroesbergen en in de vijfde ronde zette hij Martijn Rentmeester (zie foto) aan de kant. Hij heeft een punt achterstand op Baljakin, die drie winstpartijen noteerde. Maar alles staat nog open, want er worden tot en met zaterdag nog zes partijen gespeeld. Ook mogen ze nog onderling duelleren en dat gebeurt morgen (dinsdag) al. Het kan wel eens de beslissende partij worden van het toernooi.

Voor Boomstra is het NK een goede voorbereiding voor het WK, dat in mei op Flevoland zal worden gehouden. Hiervoor plaatste hij zich middels een keuzeplaats. Nederland kreeg het WK toegewezen, omdat de KNDB haar 100-jarige jubileum viert.

Zoals gewoonlijk zijn de partijen gemakkelijk te volgen via internet. Er wordt namelijk gespeeld op de zogeheten “elektronische damborden”. Hiermee kun je thuis alle zetten live goed volgen, maar daarmee proef je de sfeer van het evenement niet. De organisatie heeft namelijk veel te bieden voor de leken, jeugddammers en de oudere dammers. Zo worden veel nevenactiviteiten georganiseerd en zijn er leerzame demonstraties van oud-wereldkampioen Guntis Valneris en nationale topper Jeroen van den Akker. Ook zal de grote Ton Sijbands acte de présence geven. Op de laatste speeldag zal hij een simultaan spelen. “Wij zijn bijzonder blij en trots dat Ton Sijbrands wil komen”, aldus de organisatie.

Het toernooi duurt tot en met zaterdag 16 april en is te volgen op: www.nkdammen2011.nlFoto: Zainal Palmans
Bron: Hoogeveensche Courant. Nieuwsblad voor Midden-en Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel
Datum: Maandag 11 april


 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz