´Abraham´ Baljakin laat tanden zien


Alexander Baljakin is terug op kop van het NK dammen in Wapenveld. De grootmeester in dienst van DV Huissen haalde zaterdag in de vierde en vijfde ronde als enige de maximale score (twee keer winst) uit het enige dubbelrondig programma van dit nationale kampioenschap.


door Anton Janssen | De Gelderlander, editie Betuwe

De titelverdediger heeft halverwege het NK een punt voorsprong op het trio Roel Boomstra, Pim Meurs en Jasper Lemmen.
Baljakin liet zijn tanden zien en rekende een dag ná zijn vijftigste verjaardag af met twee debutanten: Richard Mooser en Edwin Twiest. Bemmelnaar Lemmen speelde twee keer remise (tegen Roel Boomstra en Martin Dolfing) en raakte de kop kwijt. Meurs, teamgenoot van Baljakin bij DV Huissen, rukte op met één remise (tegen Michiel Kroesbergen) en één winstpartij tegen Mooser.
Dagen met een dubbele speelronde zijn voor de meeste deelnemers op een NK een gruwel. „De tweede partij op een dag is altijd minder”, wist Baljakin. „Je moet je weer opladen voor een volgende krachtmeting. Ik heb er ook last van. Daarom heb ik tussen de beide ronden rust genomen en nieuwe energie getankt. De concentratie bleef goed.”

Baljakin, die gisteren met de rest van het deelnemers een rustdag genoot, wenste zich nog niet rijk te rekenen. „Ik sta nu een punt los maar het NK is nog lang niet beslist. Er komen nog sterke tegenspelers. Voorlopig heb ik de beste uitgangspositie.”
Lemmen was tevreden met zijn uitslagen. „ Met de remise tegen Boomstra was niets mis. Mogelijk lagen er winstkansjes maar ik had onvoldoende bedenktijd om het door te rekenen”, aldus Lemmen. „Tegen Dolfing heb ik het rustig aan gedaan; van hem kun je alleen maar verliezen.”
De kopman van DC Lent is aan zijn beste NK ooit bezig. „ Ik zit goed in het toernooi en speel goede partijen. Mijn verrichtingen zijn beter dan in de beide voorgaande titeltoernooien die ik speelde. Ik hoop de ingezette lijn door te trekken maar ga niet speculeren over de eindklassering.”

Meurs speelde in de vierde ronde tegen Kroesbergen een partij in een verraderlijk speltype. Beide spelers zochten naar een structuur waarin de altijd mooie koninklijke slag zit verborgen. De speler van DV Huissen nam die combinatie; een andere uitvoering zou kansrijker zijn geweest. Nu bracht een tegenactie de Groninger ook op de damlijn: remise. In de vijfde ronde tegen Mooser trad Meurs in het middenspel doortastend op. Na een doorbraak naar dam zette hij met enkele krachtzetten het eindspel naar zijn hand.

NK dammen 2011
Vierde ronde (zaterdag): Roel Boomstra-Jasper Lemmen 1-1, Martin Dolfing- Ron Heusdens 1- 1, Richard Mooser- Alexander Baljakin 0- 2, Edwin Twiest- Frerik Andriessen 1-1, Kees Thijssen-Martijn Rentmeester 1-1, Michiel Kroesbergen- Pim Meurs 1-1.

Vijfde ronde (zaterdag): Heusdens- Kroesbergen 1-1, Lemmen- Dolfing 1-1, Rentmeester-Boomstra 1-1, Andriessen-Thijssen 1-1 ( plusremise voor Andriessen), Baljakin-Twiest 2-0, Meurs-Mooser 2-0.

Stand: 1. Baljakin 5-8, 2. Boomstra, Meurs en Lemmen 5-7, 5. Dolfing en Heusdens 5-6, 7. Andriessen 5-5, 8. Twiest en Kroesbergen 5-4, 10. Rentmeester 5-3, 11. Thijssen 5-2, 12. Mooser 5-1.

Zesde ronde: Vandaag.


 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz