Knap debuut Frerik Andriessen:


´NK voor mij een leertoernooi´


Door Fred Ivens voor Algemeen Dagblad - editie Den Haag

Voor Frerik Andriessen lijkt het bijkans alles goud en zilver wat er blinkt. De 19-jarige Delftenaar won vorig jaar de Incasso Divisie Young Masters in Hoogeveen vr een aantal illustere leeftijdgenoten en besloot het jeugd-WK in Naaldwijk als vice-wereldkampioen. In februari kwalificeerde hij zich voor de finale van het NK waarop hij thans meer dan verdienstelijk debuteert. ´Inderdaad het gaat me de laatste tijd voor de wind na al die jaren van telkens net niet´, overpeinst hij in Wapenveld waar hij net tegen grootmeester Ron Heusdens na een spannend en principile partij wellicht de winst heeft gemist.

Met een score van 9 uit 8 prijkt Andriessen als de deelnemer met de laagste rating in de subtop. Met een achterstand van drie punten op Alexander Baljakin is de titel niet in zicht, maar dat is ook pas een doel van later zorg. ´Ik ben geen moment nerveus geweest en heb ook geen druk gevoeld. Heb die mezelf ook niet opgelegd. Ik beschouw dit als een leertoernooi, als een soort investering voor de toekomst´, vertelt de Delftse student lucht- en ruimtevaart die de nationale titelstrijd laat prevaleren boven een paar tentamens.

Hij houdt van een wijntje en een trijntje en heeft soms (grote) moeite met opstaan maar leeft dit toernooi serieus. ´Ik zorg dat ik genoeg slaap en goed eet´. Het betaalt zich uit met prima partijen. Alleen in de eerste de beste ronde ging het mis tegen titelverdediger Baljakin. ´Dat is ook zo´n beest. Die speelde ook een geweldige partij waarin ik onwijs onder druk stond, steeds slechter kwam te staan en volkomen verdiend verloor´. Tegen Roel Boomstra kon hij zich op de laatste zet voor de tijdcontrole wel voor z´n kop slaan. ´Ik probeerde nog een plus-remise te scoren maar door een stomme onoplettendheid kon hij dit nu doen´.

Tegen de vijfvoudige oud-kampioen Kees Thijssen scoorde de Delftse debutant wl een ´plusje´ en met hoogvlieger Pim Meurs en Edwin Twiest werden de punten gelijkwaardig gedeeld. Andriessen maakte de meeste indruk met zijn overwinning op Richard Mooser na een origineel plan - dat zelfs oud-wereldkampioen Guntis Valneris op het demonstratiebord was ontgaan - met een spectaculaire rondslag tot besluit. Daar kwam dinsdag ook nog eens een onverwachte maar terechte overwinning op de schier onverslaanbare topspeler Martin Dolfing bij. Frerik Andriessen, die komend seizoen voor de Twentse ereklasser Witte van Moort gaat spelen: ´Als ik mijn plusscore kan behouden of nog iets uitbouwen dan ben ik dik tevreden. Mijn tijd komt nog wel´.

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz