Baljakin voelt hete adem van Boomstra


De afloop van het NK dammen in Wapenveld blijft voor DV Huissen- speler Alexander Baljakin tot op de laatste dag spannend. De titelverdediger en koploper trof gisteren in de voorlaatste ronde in oud-clubgenoot Jasper Lemmen een tegenstander die van geen wijken wist. Het treffen eindigde in een gelijkwaardige puntendeling.


door Anton Janssen | De Gelderlander editie Betuwe

Baljakin zag Roel Boomstra tot op een punt naderen. Het talent uit Emmen won gisteren van Edwin Twiest de baas en verdrong Pim Meurs - de ploeggenoot van Baljakin remiseerde tegen Ron Heusdens, van de tweede plaats. Lemmen bleef vierde. De Bemmelnaar volgt op twee punten van de klassementsleider.

De spanningen zullen in de slotronde hoog oplopen. Baljakin treft Martijn Rentmeester, Boomstra neemt het op tegen vijfvoudig kampioen Kees Thijssen, die een voor zijn doen matig toernooi speelt. Baljakin was in zijn vooruitblik op vandaag optimistisch over zijn kansen om de fel begeerde titel voor het derde jaar op rij over de streep te trekken.

„Boomstra heeft weer iets van zijn achterstand goed gemaakt. Met mijn smalle marge van één punt heb ik in ieder geval aan een plusje tegen Rentmeester voldoende voor het behouden van de titel”, rekende Baljakin voor. „Ik ga ervoor en heb totaal geen last van nervositeit. Ik heb natuurlijk veel ervaring met dit soort ontknopingen.”

De remise tegen Baljakin was een persoonlijk succesje voor Lemmen. Hij was in de afgelopen jaren vier keer door zijn ‘ leermeester’ verslagen en had hem pas één keer, in het Open Nijmegen 2005, een puntje afgesnoept. De kopman van DC Lent: „Na een grote ruil was de puntendeling een voorspelbare uitslag. Maar met Baljakin weet je het nooit. Hij is in dunne standjes ontzettend handig. De uiteindelijke remisestelling stond na zet 50 in feite al op het bord.” Vijf zetten later schudden de twee elkaar de hand ten teken van de remise.

NK dammen 2011
Tiende ronde: Michiel Kroesbergen- Kees Thijssen 1-1 ( plusremise voor Kroesbergen), Martijn Rentmeester- Frerik Andriessen 1-1, Jasper Lemmen-Alexander Baljakin 1-1, Ron Heusdens-Pim Meurs 1-1, Martin Dolfing- Richard Mooser 1- 1, Roel Boomstra- Edwin Twiest 2-0.

Stand: 1. Baljakin 10-14 (1+), 2. Boomstra 10-13 (1+), 3. Meurs 10-13, 4. Lemmen 10-12 (1+, 1-), 5. Heusdens 10-11 (1+), 6. Andriessen 10-11 (1+, 2-), 7. Kroesbergen 10- 10 ( 1+), 8. Martin Dolfing 10-10, 9. Rentmeester 10-8, 10. Thijssen 10-8 (-3), 11. Mooser 10- 5 ( 1+), 12. Edwin Twiest 10- 5 (1-).

Elfde en laatste ronde (vandaag, 10.00 uur): Andriessen-Kroesbergen, Baljakin-Rentmeester, Meurs-Lemmen, Mooser-Heusdens, Twiest-Dolfing, Thijssen- Boomstra.

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz