Frerik Andriessen tevreden met achtste plaats op NK


'Ik heb de grootmeesters onwijs goed partij gegeven'


Door Fred Ivens voor Algemeen Dagblad - editie Den Haag

Het was even slikken voor Frerik Andriessen. De 19-jarige Delftse student lucht- en ruimtevaart besloot het NK dammen in Wapenveld zoals hij was begonnen. Met een nederlaag dus. Al snel sijpelde echter het besef door dat hij het met een achtste plaats en een score van 11 uit 11 met twee overwinningen, zeven remises en twee verliespartijen toch voor een debutant en speler met de laagste rating bepaald niet zo slecht had gedaan. 'Ik heb laten zien dat ik niet bang ben aangelegd en ook dat ik niet bang hoef te zijn voor de grootmeesters. Behalve Baljakin heb ik ze onwijs goed partij gegeven. Dan kan ik alleen maar tevreden zijn'.
Na zeven van de elf ronden, toen de vice-wereldkampioen bij de junioren zelfs met een +1-score kon pronken, werd hij op de toernooiwebsite zelfs betiteld als 'de grootste verrassing tot nu toe'.

Geen grootspraak want de man-met-de-pet ('Ik heb meestal een hoedje of een petje op, m'n handelmerk') had tegen oud-kampioenen Ron Heusdens en Kees Thijssen het beste van het spel en kon ook tegen het nationale supertalent Roel Boomstra op voordeel bogen. Het verlies tegen drievoudig titelhouder Baljakin was volkomen verdiend maar de zeperd in de slotronde tegen Michiel Kroesbergen kwam harder aan. 'Ik stond prima maar maakte een grote fout door voor het verkeerde plan te kiezen. Dat was wel flink balen, ja'.

Het resultaat stond niet voorop op dit NK, dat hij als 'een investering in de toekomst' beschouwde. 'Ik heb me nauwelijks voorbereid op mijn tegenstanders maar gewoon telkens mijn eigen spel gespeeld. Dus scherp en interessant, wat in de meeste gevallen aardig is gelukt'. Het beste bewijs is dat de helft van zijn partijen in het rustiek gelegen Groot Stokkert voor een nadere analyse door oud-wereldkampioen Guntis Valneris op de toernooiwebsite in aanmerking kwam. Een gevolg ook van zijn toegenomen volwassenheid. Frerik Andriessen houdt wel van een wijntje en een trijntje en heeft ook soms (grote) moeite met opstaan maar leefde dit NK heel gedisciplineerd. 'Niet stappen, genoeg slapen en goed eten´.

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz