Damtitel met lach en een traan


Strak in het pak baant hij zich een weg door vakantie-oord Groot Stokkert in de bossen bij Wapenveld. Het zijn tropenweken voor Erik Bakker, die als voorzitter van de Wapenveldse damclub Ons Genoegen de toernooileider is van het NK dammen. Veel tijd om te genieten heeft hij dan ook nog niet. "Eigenlijk lukt dat vandaag op de slotdag pas."


door Martijn Linde. De Stentor sport GrootzwolleTussen alle activiteiten door heeft Bakker even tijd om het toernooi te evalueren. Met een zucht gaat hij achterover in de stoel zitten. Een half uur geleden is de winnaar van het NK 2011 bekend geworden en het is tijd om even op adem te komen. Topfavoriet Alexander Baljakin heeft zojuist zijn titel geprolongeerd na een zege op Martijn Rentmeester in de laatste ronde. Baljakin eindigt het toernooi ongeslagen en wint vijf van zijn elf partijen. "Alexander is een mooie winnaar", kijkt Bakker dan ook tevreden terug. "Het toernooi heeft Wapenveld echt op de kaart gezet, vind ik. We hebben meer publiek dan verwacht getrokken en de spelers zijn lyrisch over de organisatie. Dat doet ons goed." Damclub Ons Genoegen mocht van de dambond vanwege haar 75-jarige bestaan het toernooi organiseren. Helaas voor Bakker wist geen enkele speler van Ons Genoegen zich te plaatsen voor het NK. Jan Lammers sneuvelde in de kwalificaties. "Als vereniging komen wij voor dit niveau nog wat tekort. Wij werken hier min of meer op vrijwillige basis, dus de spelers worden niet betaald. Onze focus ligt met name op de jeugd, die behoort tot de besten van Nederland." De 9-jarige Vincent Houtjes, aandachtig toeschouwer bij de grote kanonnen in Wapenveld, werd in 2010 Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie en wordt gezien als groot talent.

Ook de winnaar bekende na afloop moe te zijn. De elf speelronden hebben er goed ingehakt bij Baljakin. "Ik ben ook de jongste niet meer", lacht de 50-jarige speler uit Arnhem, die met moeite de jonge garde van zich af kon houden. "Het was een zwaar toernooi. De jonge spelers worden steeds beter", doelt hij op Roel Boomstra en Pim Meurs. Net als vorig jaar was een zege op de 18-jarige Boomstra cruciaal voor de nationale titel. Baljakin versloeg zijn direct concurrent in de zevende ronde. Een geheim voor zijn titel heeft hij niet. "Elke dag ga ik hier anderhalf uur lopen in de bossen. Het is prachtig hier, heel anders dan de binnenstad van Arnhem", vertelt Baljakin, waarna de aangeschoven Bakker hem met een knipoog een voorstel doet om te verhuizen en voor Wapenveld te gaan spelen.

Het was in meerdere opzichten een zwaar toernooi voor Baljakin, die zaterdag vlak voor het begin van de laatste speelronde te horen kreeg dat zijn moeder na een lang ziekbed was overleden. "Echt vieren ga ik het dus niet. Vanavond of morgen vlieg ik terug naar Rusland om bij mijn familie te zijn."


 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz