Meurs legt beslag op brons bij NK dammen


In de schaduw van de verrichtingen van de oude en de nieuwe kampioen Alexander Baljakin heeft Pim Meurs in Wapenveld zijn vierde Nederlands kampioenschap dammen afgesloten met de derde plaats. De Culemborger zat zaterdag op de slotdag tegen Jasper Lemmen achter het bord. Ze sloten dat onderlinge duel met remise af. Meurs behield daarmee zijn derde plaats in de eindrangschikking.


door Anton Janssen | De Gelderlander Regiosport Rivierenland

Het werd tussen Meurs en Lemmen op het oog een oppervlakkige partij die niet tot leven kwam en na bijna anderhalf uur en na precies veertig zetten op een onbesliste uitslag werd afgesloten. In het duel tussen de twee dammers werd snel duidelijk dat beide spelers zaten te wachten op de ontwikkelingen aan de borden van Baljakin en Roel Boomstra, die als nummers één en twee de laatste speelronde ingingen.

Toen het duidelijk werd dat Baljakin zeker niet zou verliezen en Boomstra minimaal een remise zou scoren, kwam de strijdbijl niet meer voor de dag.

Voor Meurs betekende de puntendeling dat zijn derde plaats niet meer in gevaar kwam. Boomstra scoorde evenveel punten. Hij had na de tiende ronde (waarin hij won van Twiest) net een plusje meer en bleef Meurs met minimaal verschil voor. Voor Meurs was het toernooi een serieuze test van zijn speelkracht met het oog op het WK vanaf 7 mei. Hij speelde een evenwichtig NK waarin zijn Huissense ploeggenoot Baljakin meer productiviteit aan de dag legde.

Voor Meurs, die drie keer won en acht keer remise speelde, had de derde klassering een prettige bijkomstigheid. Hij is daarmee zeker van deelname aan het NK in 2012. De Culemborger voegde op dit kampioenschap één punt toe aan zijn totaal voor de GMN-titel (nationaal grootmeester). Hij is niet gecharmeerd van het verplichte nummer ‘kwalificatiewedstrijden’. Meurs veroverde op dit titeltoernooi flink wat extra ratingpunten. Hij voegde er 5,31 ratingpunten aan toe.

Meurs verbeterde opnieuw zijn positie op de landelijke ranglijst waarop hij op 1 juli 2010 op de dertiende plaats stond. Het NK maakte ook op dit onderdeel de progressie in het spel en in de uitslagen van Pim Meurs duidelijk.

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz