Dammen


Uitgerekend op de dag dat Alexander Baljakin zich voor de derde keer rij naar de Nederlands damtitel schoof, overleed moeder Tamara in Rusland op 83-jarige leeftijd.


door Marco Houterman | De Gelderlander regiosport Betuwe

‘Mijn moeder heeft aan de wieg van mijn damcarrière gestaan. Toen ik een jaar of vijf was daagde ze me voor het eerst uit voor een partij’ - Alexander Baljakin

‘Dit is mijn beste klassering in drie NK-optredens. Ik scoorde twee punten meer dan vorig jaar, bleef ongeslagen en pakte de combinatieprijs’ - Jasper Lemmen

Condoléances voor Baljakin na titel
Dood van moeder Tamara werpt zware schaduw over derde Nederlandse titel van Alexander Baljakin. Grootmeester van DV Huissen vliegt daags na huldiging halsoverkop terug naar Rusland.

Hij had zich zojuist weer verzekerd van het Nederlands damkampioenschap, maar in plaats van felicitaties nam Alexander Baljakin de condoléances in ontvangst. De plotselinge dood van zijn moeder Tamara degradeerde zijn derde Nederlandse titel op rij tot bijzaak.

Baljakin beleefde zaterdag een bizarre slotdag van het NK in Wapenveld. Direct nadat de 50-jarige Arnhemse Rus zich met winst op Martijn Rentmeester in stijl naar titelprolongatie had geschoven, kwam het bericht door dat zijn moeder op 83- jarige leeftijd in zijn geboortestad Archangelsk was overleden.
Tamara werd kort voor de start van het NK getroffen door een hartinfarct en lag sindsdien in het ziekenhuis. „Vanmorgen moest ze een operatie ondergaan. Daarbij traden complicaties op en die zijn haar uiteindelijk fataal geworden”, vertelde Paul Visser, KNDB-bureaumedewerker en persoonlijke vriend van de in december 2010 tot Nederlander genaturaliseerde Rus.
De gezondheidsproblemen van zijn moeder waren voor Baljakin geen reden om het NK te laten lopen. Visser: „We wisten dat ze slecht lag, maar haar situatie was niet zo alarmerend dat Alexander dit toernooi niet had kunnen spelen.”

Duidelijk is wel dat de titelverdediger zijn hoofd de voorbije anderhalve week niet alleen bij het geblokte bord had. „ Ik zat met mijn gedachten vooral bij haar”, vertelde de zichtbaar zwaar aangedane Baljakin in gebrekkig Nederlands. „Ik heb dagelijks geïnformeerd naar haar toestand, gehoopt dat het beter zou gaan en tussendoor geprobeerd om mijn partijen tot een zo goed mogelijk einde te brengen.”

Baljakins vrouw Tanya fungeerde zaterdag als de boodschapper van het slechte nieuws, maar ze belde pas nadat Baljakin de titelstrijd in zijn voordeel had beslist. „Ik vermoed dat Tanya het bewust stil heeft gehouden tot Alexander klaar was met zijn partij om zo zijn aandacht niet verder te verstoren”, dacht Visser.
De bondsofficial kent Baljakin al sinds eindejaren tachtig toen de grootmeester nog tweewekelijks per trein (!) vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Nederland kwam om zijn club DV Huissen aan de competitiepunten te helpen. Logeren deed de vriendelijke Rus bij Visser, die eenmaal een tegenbezoek bracht en bij die gelegenheid Tamara leerde kennen. Hij: „Een ontzettend lieve vrouw, die heel dik was met Alexander. En Alexander met haar.”

Baljakin was enig kind is en heeft zijn vader nooit gekend. Mede daardoor was de band met zijn moeder een zeer hechtte. „Toen ik een jaar of vijf was daagde ze me voor het eerst uit voor een dampartij”, herinnerde Baljakin zich nog. „Dat was nog op een traditioneel Russisch bord, met 64 velden. Als er iemand aan de wieg van mijn damcarrière heeft gestaan, is het mijn moeder.”
Het flatje van Tamara herinnert aan de vele successen van haar zoon. „ Alle prijzen en bekers die ik in de loop der jaren gewonnen heb, staan bij haar thuis. Mijn moeder bewaarde bijna alles van me, tot de artikelen uit kranten en damblaadjes aan toe”, aldus Baljakin, die gisteren halsoverkop naar Rusland vloog om persoonlijk afscheid te kunnen nemen van zijn moeder. En om haar een zo fraai mogelijke laatste reis te bezorgen.
Zijn derde Nederlandse titel kreeg ze net niet meer mee. „Maar ik weet zeker dat ze trots op me is. En ik op haar.”
________________________________________

Lemmen en Meurs winnen aan rating
door Anton Janssen

WAPENVELD – In de schaduw van kampioen Alexander Baljakin hebben DV Huissen- speler Pim Meurs en DC Lent- kopman Jasper Lemmen hun optreden bij het NK dammen in Wapenveld afgesloten met een mooie klassering. Meurs eindigde als derde, Lemmen als vijfde.

Lemmen en Meurs zaten op de slotdag tegenover elkaar achter het bord en sloten dat onderlinge duel met remise af. Het werd een op het oog oppervlakkige partij die niet tot leven kwam en na bijna anderhalf uur en na precies veertig zetten op een onbesliste uitslag werd afgesloten. Voor Meurs betekende het dat hij zijn derde plaats behield terwijl Lemmen door de winst van Ron Heusdens een plek zakte en vijfde werd.
Meurs speelde een evenwichtig NK waarin zijn ploeggenoot Baljakin meer productiviteit aan de dag legde. Voor de Culemborger in Huissense dienst had de derde klassering, achter Baljakin en Roel Boomstra, een prettige bijkomstigheid. Daarmee is hij zeker van rechtstreekse deelname aan het NK in 2012.
Ook Lemmen toonde zich een tevreden deelnemer: „Dit is mijn beste klassering in drie NK-optredens. Ik scoorde twee punten meer dan vorig jaar, bleef ongeslagen en pakte de combinatieprijs vanwege de slagzet tegen Kees Thijssen. Ik ben vast van plan in 2012 weer een NK-ticket te gaan veroveren.”
Zowel Meurs als Lemmen veroverde dit NK flink wat ratingpunten. Meurs kreeg 5,31 punten erbij, Lemmen zelfs 11,6. Daarmee verbeterden ze hun posities op de landelijke ranglijst.


 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz