Eigen rating nekt Scholma damtombola


door Bert Dollekamp


Emmeloord – Zijn eigen rating kostte Auke Scholma de kop in de halve finales dammen nieuwe stijl, die dit weekend acht finalisten voor het aanstaande NK in Wapenveld opleverde, waaronder de oud-kampioenen Kees Thijssen en Ron Heusdens en Groninger Michiel Kroesbergen. De speler van Hijken DTC werd na een sterke start met drie winstpartijen op rij onbedreigd eerste in zijn groep. De tweede plaats in Emmeloord ging verrassend naar Edwin Twiest uit Westerhaar, die evenveel punten verzamelde als Scholma, maar op grond van een iets betere tegenstandersrating aan het langste eind trok. De doorslag gaf uitgerekend de 82 punten hogere rating van de grootmeester uit Baflo, die zijn clubgenoot in het onderlinge duel met remise liet ontsnappen en dat bij de eindafrekening dubbel kreeg ingepeperd.
Het was de bizarre ontknoping van een kwalificatietoernooi met een vooral door de topspelers fel bekritiseerde opzet. Vier groepen van 18 spelers speelden acht ronden volgens het Zwitsers Systeem, waarin steeds gelijk geklasseerden elkaar treffen. De praktijk van vele zomertoernooien leert dat na de doorgaans onbetwiste winnaar het toeval een grote rol speelt in de eindklassering. En dus stribbelde de damtop lang tegen, dreigde met een boycot, maar koos uiteindelijk mokkend eieren voor zijn geld. Zowel Kees Thijssen als Ron Heusdens wonnen hun groep vervolgens met overmacht, met in hun kielzog Richard Mooser en Jasper Lemmen. In Tilburg bleven de jeugdige Martijn Rentmeester en Frerik Andriessen de gevestigde orde voor.
In het sterk bezette toernooi in Emmeloord viel behalve Scholma ook Hein Meijer buiten de boot. De Amsterdamse grootmeester werd in de derde ronde in een bloedstollend duel met Michiel Kroesbergen onwel en moest opgeven, maar kwam sterk terug. Nadat hij verdedigingskunstenaar Alex van Prinsenbeek uit Hoogezand had uitgeschakeld, strandde Meijer in de slotronde op de onverzettelijke Twiest, die na een cadeautje van WK finalist Wiebe van der Wijk een lange neus trok naar alle favorieten.
De noorderlingen Nick Hoving, Peter Schuitema, Wouter Sipma en Anon Schotanus eindigden in de middenmoot.

Eindstand halve finales NK dammen

Emmeloord: 1.Kroesbergen 8-11, 2.Twiest 8-10, 3.Scholma 8-10, 4.Meijer 8-10, 5.Provoost, Van der Wijk, Van Prinsenbeek, Wassink, Van Dijk 8-9, 10.Hoving en Schotanus 8-8, 11.Jurg, Schuitema, Sipma, Ottink 8-7, 16.Westerveld 8-6, 17.Hessing 8-5, 18.Groen 8-3.
IJmuiden-1.Thijssen 8-12, 2. Mooser 8-11
Tilburg- 1.Rentmeester 8-12, 2.Andriessen 8-11
Huissen- 1.Heusdens 8-13, 2.Lemmen 8-12
Reeds geplaats voor de finale in Wapenveld: Baljakin, Boomstra, Dolfing en Meurs

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz