Blindsimultaan


De internationaal damgrootmeester Erno Prosman (37) is woonachtig in Delft. Tijdens zijn lange damcarrière heeft hij vele titels op zijn naam geschreven. Zo debuteerde hij in 1996 op 23 jarige leeftijd in het Algemeen Nederlands Kampioenschap Dammen. Hij veroverde meteen de titel en plaatste zich hiermee voor het Wereldkampioenschap in Ivoorkust.


Prosman is één van Neerlands grootste damtalenten. Eind jaren negentig gaf hij de voorkeur aan een maatschappelijke carrière, boven een bestaan als profdammer. De laatste jaren is Prosman in de ban geraakt van het blinddammen, tot nu toe het exclusieve domein van levende damlegende en tweevoudig wereldkampioen Ton Sijbrands. In 2004 speelde hij zonder noemenswaardige voorbereiding een blindsimultaan tegen 18 personen en haalde een score van 72,2%. In 2008 zette hij het wereldrecord blindsimultaandammen op zijn naam tegen 27 spelers. In 2009 pakte Sijbrands dit record weer terug door het op te nemen tegen 28 spelers. Beide laatste simultaans, dus zowel die van Prosman als die van Sijbrands waren bloedstollend, zenuwslopend en haalden de landelijke pers.

Hoogtepunten uit zijn damcarrière:
1991 Wereldkampioen Junioren, Brussel
1995 Winnaar Internationaal zomertoernooi, Brunssum
1996 Nederlands kampioen, Steenwijk
1996 9e op WK Senioren, Ivoorkust
1997 Winnaar Internationaal zomertoernooi, Brunssum
1998 Vice Wereldkampioen blitz, Den Haag
1999 Vice Wereldkampioen blitz, London
2000 Winnaar Internationaal zomertoernooi, Brunssum
2000 Nederlands kampioen sneldammen, De Bilt
2001 Nederlands kampioen sneldammen, Loenen a/d Vecht
2004 Nederlands kampioen sneldammen, Harderwijk
2006 4e op WK Landentrio's, Senegal
2008 Wereldrecord blindsimultaandammen, Delft

Spelers tegen wie Erno Prosman het opneemt:

Alie Beekman (rating 1140)
Wij zijn er trots op dat we Alie, als sterkste dame uit de regio, aan het deelnemersveld voor de blindsimultaan hebben kunnen toevoegen. Qua rating is zij na Jan Lammers de hoogst genoteerde tegenstander die de strijd met Erno zal aangaan. Alie is al jaren vaste waarde in het landelijke team van damclub DEZ/NGKZ Hattem/Hattemerbroek. Met haar team eindigde ze afgelopen jaar als vierde in de landelijke tweede klasse. En in 2010 werd ze 2e bij het NK sneldammen voor de vrouwen. Naast haar damactiviteiten is ze ook actief in het bestuur van haar club.

Gerard Blok (rating 1040)
Gerard Blok is van de acht spelers het meest ervaren als het gaat om blindsimultaans. Toen Ton Sijbrands in 2002 en in 2004 in Lutten tot een verbetering van zijn wereldrecord kwam, was Gerard beide keren van de partij. En beide keren wist Ton hem in een klassieke partijopzet te overmeesteren. In het afgelopen jaar heeft Gerard het wat rustiger aan moeten doen op het dambord, maar als op en top liefhebber wilde hij bij de blinddamdemonstratie van Erno natuurlijk niet ontbreken. Naast zijn damactiviteiten is Gerard ook een van de sponsors van het NK. Zijn bijdrage rolt de loper uit voor een kleurrijk en geruisloos toernooiverloop.

Maikel van den Esker (rating 1002)
Maikel heeft zijn damopleiding gehad op de jeugdafdeling van Wapenveld. Eigen kweek dus. Ondanks dat hij de juniorenleeftijd inmiddels achter zich heeft gelaten, is hij nog steeds actief binnen de jeugdafdeling. Hij is een van de trainers van de nieuwe damtalenten. Zijn eigen spel ontwikkelt zich ook nog volop. Binnen de Wapenveldse hoofdmacht in de nationale competitie wordt de rol van Maikel steeds belangrijker. Zelf is hij er bescheiden over, maar er wordt gefluisterd dat hij het in zich heeft om zich in de komende jaren te ontwikkelen tot een gevaarlijke 1200-speler.

Rick Hakvoort ( 822)
Rick is net als Alie lid van damclub DEZ/NGKZ Hattem/Hattemerbroek. Met zijn 15 jaar is hij de op-een-na jongste van de acht opponenten. Erno is gewaarschuwd, want in het voorjaar van 2010 versloeg Rick op fraaie wijze Marino Barkel tijdens diens wereldrecordpoging kloksimultaan. Uiteindelijk kwam Marino 1 puntje tekort, waardoor de recordpoging mislukte. Deze overwinning was geen incident. Rick was al Overijssels damkampioen bij de aspiranten en bij de junioren was er eerder dit jaar een spannende barrage nodig om hem van de eerste plaats te verdrijven. Ook in de nationale competitie heeft Rick in zijn team goed gepresteerd. Met zo'n 100 punten winst gaat hij op de ratingranglijst flink klimmen.

Vincent Houtjes (nog geen rating)
Vincent is op de damclub in Wapenveld het grootste talent. Ondanks dat hij nog maar 10 jaar oud is, heeft hij al een Nederlandse titel op zijn naam: in 2010 werd hij kampioen van Nederland bij de welpen. Als gevolg daarvan speelde hij afgelopen zomer in Polen op het EK. Daarom zoekt hij zijn uitdaging tegenwoordig bij de pupillen. Ook heeft hij bij de senioren in Wapenveld al een paar cracks verslagen. Combinatief was Vincent al erg handig, maar door hard te trainen boekt hij ook positioneel snelle vooruitgang. Als echte damveelvraat is Vincent van plan om aan zoveel mogelijk nevenactiviteiten van het NK deel te nemen. Dan mag de blindsimultaan van Erno natuurlijk niet ontbreken.

Jan Lammers (rating 1191)
Jan strijdt met Gerard om de titel "nestor" van de deelnemers aan de blindsimultaan. Gelukkig zegt leeftijd binnen het dammen niet veel. Dat Jan vol damambitie zit, bleek recent uit zijn deelname aan het kwalificatietoernooi voor dit NK. Onze dammende dominee uit Nijbroek liet in dat toernooi zien over een prima stijl en spelinzicht te beschikken. Jan kwam nog wat tekort om zich te mengen in het geweld om de bovenste plaatsen, maar we verwachten dat hij het volgend jaar weer gaat proberen. Door zijn werk damt Jan eigenlijk alleen op zaterdagen in Wapenveld. Voor Erno maakt hij echter graag een uitzondering.

Albert Lusink (rating 1106)
Albert behoort tot de Wapenvelders met de meeste theoretische bagage. Waarschijnlijk heeft hij dat te danken aan zijn jarenlange inzet bij het trainen van de jeugdspelers. Keerzijde van het succes van die trainingen is dat Albert het in de onderlinge competitie van Wapenveld steeds zwaarder krijgt. Albert is vooral een liefhebber van het spel. Hij kan ontzettend genieten van een mooie forcing of een verrassend offer. Ook is hij niet bang voor ingewikkelde openingen of complexe stellingen en dat maakt hem tot een gevaarlijke tegenstander.

Geert Jan Smit (rating 806)
Geert Jan is net als Maikel afkomstig uit de eigen kweek van de jeugdafdeling. Even was er een periode van verstandsverbijstering waarin hij het dambord links liet liggen, maar gelukkig duurde dat niet lang. Inmiddels is Geert Jan lekker bezig om de schade van die periode goed te maken. En ondanks dat hij buiten de ondelinge competitie relatief weinig partijen speelt, vertaalt zijn goede spel zich in een gestage ratingwinst. Alle dammers smullen van een mooie combinatie of een fraaie eindspelwinst, maar Geert Jan lijkt vooral ook te genieten van de strijd op het bord. Met zijn vechtlust reikte hij dit jaar tot de halve finales van de Wapenveldse bekercompetitie - de paddenbokaal. Erno is gewaarschuwd.

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz